top of page

Správne zostavená vegánska strava

Správne zostavená vegánska strava môže poskytnúť všetky potrebné esenciálne živiny pre ľudí v každom veku. To potvrdzujú napríklad Americká akadémia výživy a dietetiky, asociácia Kanadskí dietológoviaTalianská spoločnosť pre výživu ľudí (1, 2, 3).

 

Dôležité je však zdôrazniť, že plnohodnotná je len tá správne zostavená vegánska strava. To, že je človek vegán, nám totiž hovorí len to, čo nekonzumuje. Ako vegánsku by sme preto teoreticky mohli označiť aj stravu, založenú výlučne na cukríkoch a tú samozrejme nemožno označiť ako správne zostavenú.

"Je pozíciou Akadémie výživy a dietetiky, že správne naplánovaná vegetariánska strava, vrátane vegánskej, je zdravá, nutrične adekvátna a môže poskytnúť zdravotné výhody pri prevencii a liečbe niektorých chorôb. Tieto spôsoby stravovania sú vhodné pre všetky fázy životného cyklu, vrátane tehotenstva, laktácie, dojčenského veku, detstva, dospievania, staršej dospelosti a pre športovcov." 

(Vesanto et al., 2016)

Rovnako ako pri bežnej strave, aj pri tej vegánskej preto existujú zásady správnej výživy (1, 4, 5). Základom vegánskej stravy podľa týchto zásad sú potraviny z piatich hlavných skupín: ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny a orechy/semienka. Tieto potraviny sú totiž zdrojmi veľkej väčšiny esenciálnych živín a pre optimálne zdravie by mali byť všetky skupiny v strave vegánov každý deň a zároveň tvoriť väčšinu denného jedla.

Súčasťou správne zostavenej vegánskej stravy je tiež dopĺňanie vitamínu B12 s pomocou výživových doplnkov. Dôvodom je, že v súčastnosti nie sú známe žiadne spoľahlivé rastlinné zdroje tohto vitamínu a vegáni, ktorí ho nedopĺňajú, neskôr trpia jeho deficitom (6). Rovnako ako bežne sa stravujúci, aj vegáni by mali navyše dopĺňať vitamín D, zaistiť si spoľahlivý zdroj jódu a pravidelne zaraďovať potraviny bohaté na vápnik a omega 3 mastné kyseliny (7, 1).

Copy of Copy of Unnamed Design (1).png
Nie je vegánska strava riziková?

To, ako sa stravujeme, má vždy zásadný vplyv na naše zdravie a dôsledky nesprávneho stravovania vidíme okolo seba každý deň. Nadváha, cukrovka 2. typu, infarkt a niektoré druhy rakoviny nevznikajú náhodou, ale ako dôsledok rokov nesprávneho stravovania. Všetky tieto ochorenia sa u vegánov vyskytovali menej často, ako u bežne sa stravujúcich ľudí (8). Naproti tomu zasa vegáni podľa výskumov častejšie trpeli napríklad deficitom vitamínu B12 či mali nedostatočný príjem vápnika (6, 10).

Aj vegáni však môžu trpieť nadváhou a cukrovkou 2. typu, rovnako ako mať dostatok vitamínu B12 a vysoký príjem vápnika. Tieto štatistiky sú totiž len populačnými priemermi a to, aké bude práve vaše individuálne zdravie, závisí od vašej individuálnej stravy, suplementácie a životného štýlu, nie od populačného priemeru.

Vegánska strava v praxi

Nasledujúci ukážkový vegánsky jedálniček je zostavený podľa zásad správnej vegánskej výživy, pre priemerne vysokú (168 cm) dospelú ženu so zdravou telesnou hmotnosťou (64 kg). Obsahuje ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semienka, obsahuje bohaté zdroje vápnika a omega 3 mastných kyselín a zahŕňa výživové doplnky vitamínov B12 a D a z minerálnych látok jódu.

Ukážkový jedálniček

Raňajky

Obilné vločky so sušeným ovocím a orieškami a mandarínka

Ingrediencie: obilné vločky (ovsenné, ražné, pšeničné) 85 g, vriaca voda, datle 35 g, hrozienka 35 g, zmes orieškov 20 g, škorica, mandarínka

Obed

Celozrnné toasty s avokádom, tofu a zeleninou

Ingrediencie: celozrnné toasty 4 plátky/100 g, Avokádo ½ ks, marinované tofu 100 g, paradajka, červená paprika ½ ks, čierne korenie

Olovrant

Domáce ovsenné koláčiky s rastlinným mliekom

Ingrediencie: ovsenné vločky 35 g, banán 25 g, hrozienka 5 g, ľanové semienka mleté 1 čl, kakao ½ čl, rastlinné mlieko s vápnikom 250 ml

Večera

Šošovicový šalát so zeleninou a cesnakovým dresingom

Ingrediencie: Šalát - šošovica 240 g (1 plechovka), kukurica 30 g, paradajka 1 ks, mrkva 1 ks, uhorka 50 g, špenát 30 g, mleté chia 10 g, mleté ľanové semienka 10 g; Dresing - slnečnicové semienka 15 g, datle 2 ks, lahôdkové droždie 1 PL/8 g, cesnak strúčik 1 ks, oregano, majorán, soľ

Suplementácia

Vitamín B12  100 μg

Vitamín D      2000 IU

Jód                150 μg

Vyššie prezentovaný ukážkový denný jedálniček dosahuje či prekračuje odporúčané výživové dávky všetkých esenciálnych živín a poskytuje dostatok energie, bielkovín a vlákniny. Všetky vitamíny, minerálne látky, esenciálne mastné kyseliny a esenciálne aminokyseliny sú zastúpené v dostatočnej miere a jedálniček naopak neobsahuje žiadny pridaný cukor a len malé množstvo nasýtených mastných kyselín, navyše z celistvých rastlinných potravín. Takto zostavený jedálniček je tiež optimálny pre prevenciu závažných ochorení, ako sú cukrovka 2. typu, infarkt, mŕtvica a rakovina a bude podporovať zdravie človeka do vysokého veku.

Analýza jedálnička
Crono.png
Zdroje informácií

1. Vesanto M, Winston C, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116(12):1970-1980. doi:10.1016/J.JAND.2016.09.025

2. Mangels AR, Messina V, Melina V. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2003;103(6):748-765. doi:10.1053/jada.2003.50142

3. Agnoli C, Baroni L, Bertini I, et al. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017;27(12):1037-1052. doi:10.1016/J.NUMECD.2017.10.020

4. Baroni L, Goggi S, Battaglino R, et al. Vegan Nutrition for Mothers and Children: Practical Tools for Healthcare Providers. Nutrients. 2019;11(1). doi:10.3390/NU11010005

5. Jakše B. Placing a Well-Designed Vegan Diet for Slovenes. Nutrients. 2021;13(12):4545. doi:10.3390/NU13124545

6. Selinger E, Kühn T, Procházková M, Anděl M, Gojda J. Vitamin B12 Deficiency Is Prevalent Among Czech Vegans Who Do Not Use Vitamin B12 Supplements. Nutrients. 2019;11(12). doi:10.3390/NU11123019

7. Cashman KD, Dowling KG, Škrabáková Z, et al. Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? The American Journal of Clinical Nutrition. 2016;103(4):1033. doi:10.3945/AJCN.115.120873

8. Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(17):3640-3649. doi:10.1080/10408398.2016.1138447

9. Benatar JR, Stewart RAH. Cardiometabolic risk factors in vegans; A meta-analysis of observational studies. PLOS ONE. 2018;13(12):e0209086. doi:10.1371/JOURNAL.PONE.0209086

10. Appleby P, Roddam A, Allen N, Key T. Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford. European Journal of Clinical Nutrition 2007 61:12. 2007;61(12):1400-1406. doi:10.1038/sj.ejcn.1602659

bottom of page