top of page

5 typických chýb vegánskych rodičov a ako ich riešiť

Updated: Jul 19, 2023

Že správne zostavená vegánska strava je vhodná aj pre deti potvrdzuje už dnes viacero výživových a zdravotníckych organizácií. Ako si však vedú vegánsky rodičia v praxi?


Naprostá väčšina vegánskych rodičov ktorí sa so mnou radili mali výživu svojich detí nastavenú pomerne dobre a potrebovali sa najmä uistiť, že nič dôležité neprehliadli. Zaznamenal som však aj drobné chyby, ktoré sme rýchlo vyriešili. Toto sú tie najčastejšie:


1. Priveľa ovocia a zeleniny

Ovocie aj zelenina sú veľmi zdravé, avšak veľmi málo kalorické. Rastúce deti potrebujú takmer toľko energie a bielkovín ako dospelí, ich žalúdky sú však neporovnateľne menšie. Zelenina a ovocie by preto nemali tvoriť viac ako tretinu ich denného jedla a väčšina by mali byť na energiu a bielkoviny bohaté potraviny.

2. Málo tukov

Je pravda, že dospelí majú spravidla príjem tukov skôr nadmerný a to nie je optimálne pre ich zdravie. U detí je však situácia iná, pretože tuky sú extrémne dôležité pre rast a zdravý vývin. Preto je u detí dôležité príjem tukov neobmedzovať a v každom jedle zaraďovať orechy, orechové maslá alebo semienka a nebáť sa ani zdravších rastlinných olejov.


3. Nesprávna suplementácia

Každé vegánske dieťa od šiestich mesiacov potrebuje dopĺňať vitamín B12 a všetci rodičia ho aj dopĺňali, rovnako ako vitamín D. Dôležité je však aj správne dávkovanie a tam som najčastejšie zaznamenal chyby. Dávky v doplnkoch sa totiž líšia až desaťtisícnásobne a správny výber je preto kľúčový. Vhodné dávkovanie pre deti v tomto článku.

4. Aj jód treba zaradiť

Jódovaná soľ sa u nás už konzumuje len málo a u detí soľ celkovo nie je vhodný zdroj jódu. Ani morské riasy nie sú ideálne, keďže množstvo jódu v nich kolíše a niekedy obsahujú tiež arzén. Preto je dôležité aspoň polovicu odporúčanej dennej dávky jódu deťom dopĺňať, buď Vincentkou (10 - 25 ml denne podľa veku) alebo výživovým doplnkom. Vhodné dávkovanie pre deti v tomto článku.

5. Strukoviny sú základ

V bežnej Slovenskej kuchyni sa strukoviny objavia možno raz za týždeň, u vegánov by to však malo byť denne. Strukoviny a tofu sú totiž hlavnými zdrojmi bielkovín pre vegánske deti a preto by mali byť jednou z hlavných potravín v ich strave. Na bielkoviny je suverénne najbohatšia sója, ktorá obsahuje tiež výrazne viac tuku ako iné strukoviny a preto je ideálna pre podporu rastu.


Zdroje informácií:



2,630 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page