top of page

Vegánska výživa detí od 1 roka

Updated: Jan 5

Správne naplánovaná vegánska strava, spolu s adekvátnou suplementáciou, môžu poskytnúť všetky potrebné živiny aj pre rastúce deti (1, 2). V nasledujúcich riadkoch sa dozviete to najdôležitejšie o výžive v tomto delikátnom období.


Výživa vegánskych detí po prvom roku života sa už začína podobať výžive dospelých, nie však celkom. Rovnako ako u dospelých platí, že základom vegánskej výživy detí by mala byť pestrá paleta rastlinných potravín z piatich hlavných skupín: strukoviny, obilniny, orechy/semienka, ovocie a zelenina.


Deti však potrebujú pre svoj rast veľa energie, bielkovín a ďalšie živiny a hlavnú úlohu v ich strave by preto mali mať potraviny bohaté na bielkoviny, energiu a železo. Tými sú predovšetkým rôzne druhy strukovín, sójové produkty, ako tofu či tempeh, a tiež orechy a semienka. Tieto potraviny by preto mali byť v ich strave každý deň a tvoriť približne tretinu objemu denného jedla. Príjem pestrej palety zdrojov bielkovín v priebehu dňa zaistí potrebné množstvo, rovnako ako kvalitu, bielkovín (1).

Správne naplánovaná vegánska strava môže byť plnohodnotná a zdravá aj počas tehotenstva, dojčenia, dojčenského veku, detstva a dospievania (2, 3, 4). (viac info)

Druhú približne tretinu jedla by mali tvoriť obilniny. Z počiatku môžu byť kombinované celozrnné a rafinované obilniny, u starších detí by však už tie celozrnné mali prevládať. Poslednú tretinu jedla by mali tvoriť ovocie a zelenina. Tie sú stále dôležité, pre získanie dostatku niektorých vitamínov a minerálnych látok a tiež pre posilnenie vstrebávania železa. Majú však len málo energie a preto by nemali strave rastúcich detí dominovať (1).

Na rozdiel od dospelých, u rastúcich detí tiež nie je vhodné obmedzovať príjem tukov, pretože sú bohatými zdrojmi energie. Stále je však dôležité vyberať tie správne tuky. Orechy a semienka sú najvhodnejšími zdrojmi tukov, pretože na rozdiel od olejov obsahujú aj bielkoviny, železo, zinok a napríklad niektoré vitamíny skupiny B. V prípade používania olejov je vhodné používať primárne olivový, repkový a ľanový. Naopak nevhodné sú kokosový, palmový a palmojadrový olej, rovnako ako stužené tuky, pretože zvyšujú riziko vzniku závažných ochorení v budúcnosti (1).

Ukážkový vegánsky jedálniček pre 7 ročné dieťa

Jedlo

Ingrediencie

Raňajky

Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a ovocím

Celozrnný chlieb, arašidové maslo, datle, jahody

Desiata

Jablko, mandle a pohár ovsenného mlieka s vápnikom

Jablko, mandle a pohár ovsenného mlieka s vápnikom

Obed

Cestoviny s cícerom, "syrovou" omáčkou a zeleninou

Cestoviny, cícer, tahini, lahôdkové droždie, brokolica, mrkva, olivový a ľanový olej, korenie

Olovrant

​Ryžový chlebík s mandľovým maslom a hruškou

Ryžový chlebík, mandľové maslo, hruška

Večera

​Pšeno s fazuľou a dusenou zeleninou

Pšeno, fazuľa, cukina, špenát, paradajky, olivový a ľanový olej, korenie


Suplementácia

Nie všetky esenciálne živiny je možné získať v dostatočnom množstve z potravín a neoddeliteľnou súčasťou vegánskej výživy detí je preto tiež správna suplementácia. Pre vegánske deti je špecifický len vitamín B12, všetky ostatné uvedené živiny si vyžadujú zvýšenú pozornosť alebo suplementáciu aj u detí bežne sa stravujúcich rodičov (1, 2).


Základná suplementácia u vegánskych detí zahŕňa vitamíny B12 a D, jód a omega 3 mastnú kyselinu DHA. Okrem nich je dôležité dbať tiež na dostatočný príjem vápnika. Ten je možné zaistiť zaradením na vápnik bohatých potravín, ako sú obohatené alternatívy mlieka a tofu zrážané vápenatými soľami, každý deň.

Vitamín B12

Suplementácia

(viac informácií)

​1 - 3 r. 10 μg denne

4 - 10 r. 50 μg denne

11 - 14 r. 75 μg denne

od 15 r. 100 μg denne alebo 1000 μg 2 x týždenne

Vitamín D

Suplementácia

(viac informácií)

​1 - 3 r. 600 IU denne

4 - 10 r. 1000 IU denne

11 - 14 r. 1500 IU denne

od 15 r. 2000 IU denne

Jód

Suplementácia

(viac informácií)

​1 - 10 r. 90 μg denne

11 - 14 r. 120 μg denne

15 - 17 r. 130 μg denne

DHA Omega 3

Suplementácia

(viac informácií)

​1 - 3 r. 100 mg denne

od 4 r. 250 mg denne

Vápnik

Denne zaraďovať o vápnik obohatené rastlinné mlieka či vápenatými soľami zrážané tofu.

Pozor, obsah vitamínov a minerálnych látok sa v rôznych výživových doplnkoch líši až tisícnásobne, preto je veľmi dôležité doplnky vyberať pozorne a obsah látok porovnávať s odporúčaniami v tabulke vyššie. Mimoriadnu pozornosť si zaslúži vitamín B12, ktorého je napríklad v multivitamínoch spravidla pre vegánov príliš málo a najvhodnejšie je preto používať samostatný doplnok. U detí je tiež dôležité dopĺňať vitamín B12 denne, aj ak by to bolo vo vyššej dávke, ako je uvedené v tabulke.



Zdroje informácií:




1,035 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page