top of page

0 – 6 mesiacov: VegĂĄnska vĂœĆŸiva dojčiat

Updated: Apr 20, 2023

V prvom polroku ĆŸivota sa vĂœĆŸiva vegĂĄnskych detĂ­ od ostatnĂœch dramaticky nelĂ­ĆĄi. NajvhodnejĆĄou vĂœĆŸivou dojčiat do 6 mesiacov je totiĆŸ materskĂ© mlieko ich mamy.


Za predpokladu, ĆŸe matka dodrĆŸiava zĂĄsady sprĂĄvnej vegĂĄnskej vĂœĆŸivy pri dojčenĂ­ (predovĆĄetkĂœm ĆŸe dopÄșƈa vitamĂ­n B12), materskĂ© mlieko vie poskytnĂșĆ„ dojčaĆ„u vĆĄetky potrebnĂ© ĆŸiviny, s vĂœnimkou vitamĂ­nu D. Rovnako ako u detĂ­ beĆŸne sa stravujĂșcich rodičov, vitamĂ­n D musĂ­ byĆ„ dopÄșƈanĂœ dojčatĂĄm uĆŸ od narodenia, v dĂĄvke 400 IU denne (1).

SprĂĄvne naplĂĄnovanĂĄ vegĂĄnska strava mĂŽĆŸe byĆ„ plnohodnotnĂĄ a zdravĂĄ aj počas tehotenstva, dojčenia, dojčenskĂ©ho veku, detstva a dospievania (2, 3, 4). (viac info)

Nevyhnutnou sĂșčasĆ„ou sprĂĄvnej vegĂĄnskej vĂœĆŸivy dojčiacich ĆŸien je pravidelnĂĄ suplementĂĄcia vitamĂ­nu B12. MaterskĂ© mlieko vegĂĄnok bude obsahovaĆ„ dostatok vitamĂ­nu B12 len vtedy, ak matka v priebehu dojčenia aktĂ­vne vitamĂ­n B12 dopÄșƈa. VĂœskum totiĆŸ ukazuje, ĆŸe vitamĂ­n B12 zo zĂĄsob matky sa do materskĂ©ho mlieka nedostĂĄva (1).


PočiatočnĂĄ dojčenskĂĄ vĂœĆŸiva

V prĂ­pade, ĆŸe dojčenie nie je moĆŸnĂ©, je moĆŸnĂ© vyuĆŸiĆ„ darcovskĂ© materskĂ© mlieko z mliečnej banky, alebo počiatočnĂș dojčenskĂș vĂœĆŸivu. VhodnĂ© sĂș len vĂœrobky vĂœslovne označenĂ© ako „počiatočnĂĄ dojčenskĂĄ vĂœĆŸiva“, ktorĂ© sĂș jedinou vhodnou alternatĂ­vou materskĂ©ho mlieka pre deti do ĆĄiestich mesiacov. ZloĆŸenie a kvalita tĂœchto vĂœrobkov podliehajĂș prĂ­snym pravidlĂĄm podÄŸa nariadenia (EÚ) 2016/127 (1, 2).

​

SK

CZ

EN

DE

FR

1. – 6. mesiac

„PočiatočnĂĄ dojčenskĂĄ vĂœĆŸiva“

„PočátečnĂ­ kojeneckĂĄ vĂœĆŸiva“

„Infant formula“

„SĂ€uglingsanfangsnahrung“

„PrĂ©paration pour nourrisson“

7. – 12. mesiac

​​„NĂĄslednĂĄ dojčenskĂĄ vĂœĆŸiva“

„PokračujĂ­cĂ­ kojeneckĂĄ vĂœĆŸiva“

„Follow-on formula“

„Folgenahrung“

„PrĂ©paration de suite“

AkokoÄŸvek inak označenĂ© vĂœrobky (napr. „proteĂ­novĂœ doplnok pre dojčatá“) nie sĂș v ĆŸiadnom prĂ­pade adekvĂĄtnou nĂĄhradou materskĂ©ho mlieka. NevhodnĂ© sĂș tieĆŸ akĂ©koÄŸvek doma pripravenĂ© nĂĄhrady materskĂ©ho mlieka. DĂŽvodom je, ĆŸe nikdy nebudĂș obsahovaĆ„ vĆĄetky esenciĂĄlne ĆŸiviny, potrebnĂ© pre zdravĂœ plnohodnotnĂœ vĂœvin dojčaĆ„a a hrozĂ­ vĂĄĆŸne poĆĄkodenie zdravia s trvalĂœmi nĂĄsledkami.


Značiek počiatočnej dojčenskej vĂœĆŸivy vhodnej pre vegĂĄnov pribĂșda. Ide naprĂ­klad o PrĂ©miriz PrĂ©mibio (FrancĂșzsko), Bimbosan Bisoja (Ć vajčiarsko) a Bebe Mandorle (FrancĂșzsko). Tieto vĂœrobky sĂș vyrobenĂ© podÄŸa rovnakĂœch ĆĄtandardov ako tie nevegĂĄnske a sĂș tak rovnako vhodnĂ© ako nĂĄhrada materskĂ©ho mlieka. AktuĂĄlne eĆĄte nie sĂș dostupnĂ© na Slovensku, je vĆĄak moĆŸnĂ© ich objednaĆ„ zo zahraničia.

Na Slovensku sĂș dostupnĂ© dojčenskĂ© vĂœĆŸivy naprĂ­klad značiek Nutrilon či Sunar. Tie obsahujĂș rĂŽzne zloĆŸky ĆŸivočíơneho pĂŽvodu, ak vĆĄak dojčenie nie je moĆŸnĂ© a mlieko z mliečnej banky či varianty počiatočnej dojčenskej vĂœĆŸivy vhodnĂ© pre vegĂĄnov nie sĂș k dispozĂ­cii, ide o sprĂĄvnu voÄŸbu aj pre vegĂĄnov. PrvĂœ rok je totiĆŸ tĂœm najkritickejĆĄĂ­m obdobĂ­m ĆŸivota a preto musĂ­ byĆ„ zdravie dieĆ„aĆ„a vĆŸdy na prvom mieste.




Zdroje informĂĄciĂ­




342 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page