top of page

6 – 12 mesiacov: Prvé vegánske príkrmy

Updated: Oct 3, 2023

V druhom polroku života sú materské mlieko alebo následná dojčenská výživa stále ešte významným zdrojom živín. Samotné však už nestačia a je preto dôležité začať zaraďovať aj prvé potraviny.


Postup pri zaraďovaní potravín sa u vegánskych detí zásadne nelíši a v šiestom mesiaci (od ukončeného 5. mesiaca) je vhodné zaraďovať prvé potraviny. Už v priebehu siedmeho mesiaca by mali byť v strave dojčaťa všetky hlavné skupiny rastlinných potravín: strukoviny, obilniny, ovocie, zelenina a zdravé zdroje tukov. Najmenej do ukončeného dvanásteho mesiaca života dojčiat je samozrejme popri potravinách stále ešte treba pokračovať v dojčení alebo zaraďovaní následnej dojčenskej výživy (1).

Správne naplánovaná vegánska strava môže byť plnohodnotná a zdravá aj počas tehotenstva, dojčenia, dojčenského veku, detstva a dospievania (2, 3, 4). (viac info)

Príklad prvých 10 potravín

Strukoviny

Tofu natural, červená šošovica

Obilniny

Pšeno, biela ryža

Ovocie

Banánové pyré, jablčné pyré

Zelenina

Zemiakové pyré, rozvarená mrkva

Zdravé tuky

Avokádo, mandľové maslo

Výživa

Je dôležité zaraďovanie potravín neodkladať a ani neodkladať niektoré skupiny potravín, všetky majú totiž svoj význam a žiadnej sa netreba obávať. Strukoviny sú dôležitým zdrojom železa, bielkovín a niektorých vitamínov skupiny B. Tofu je navyše dôležitým zdrojom vápnika a je vhodné už ako jedna z prvých potravín. Obilniny sú nielen zdrojmi energie, ale aj vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú viac zastúpené v celozrnných variantoch, ako napríklad pšeno či quinoa. Pre ich vyšší obsah vlákniny je však v tomto veku vhodné ich striedať s rafinovanými variantami obilnín (1).


Napriek sladkej chuti netreba odkladať ani zaradenie ovocia. Obsahuje totiž dôležité vitamíny a má nezastupiteľnú úlohu vo výžive dojčiat. Jednou z častých prvých potravín, ktoré dojčatá ochutnávajú ako prvú, je rozvarená zelenina. Nemusí to však byť pravidlom. Zelenina je dôležitá a rozhodne do jedálnička patrí, obsahuje však len veľmi málo energie a bielkovín a nemala by tak jedálničku vegánskych detí dominovať (1).


Zdravé tuky môžu mať u detí formu celistvých rastlinných potravín, ako sú avokádo či jemné orieškové maslá (napríklad zamiešané do obilnej kaše), alebo aj rastlinných olejov. Dojčatá a batoľatá potrebujú veľké množstvo energie a preto u nich nie je vhodné príjem tukov obmedzovať a zdroj tuku by mal byť v každom hlavnom jedle.


Dôležité je denne zaraďovať zdroje omega 3 mastných kyselín, napríklad ľanový a repkový olej, ľanové a chia semienka či vlašské orechy. Všetky potraviny musia byť podávané formou, adekvátnou aktuálnym schopnostiam dieťaťa. V súlade s aktuálnymi odporúčaniami pre výživu dojčiat a detí je tiež dôležité dopĺňať dlhoreťazcovú omega 3 mastnú kyselinu DHA výživovými doplnkami (1).


Záleží tiež na pomere potravín. Približne 2/3 denného jedla by mali tvoriť energeticky bohaté potraviny, obilniny, strukoviny, orechy, semienká a jemné orieškové maslá. Tie sú zároveň zdrojmi bielkovín a železa. Naopak zelenina a ovocie by nemali presiahnuť tretinu denného jedla, pretože s výnimkou sušeného ovocia obsahujú len veľmi málo energie a bielkovín (1).


Ukážkový vegánsky jedálniček v 9 mesiacoch

Nasledujúci ukážkový jedálniček spolu s adekvátnou suplementáciou poskytnú dojčaťu všetky potrebné esenciálne živiny.

Raňajky

MM/DV + quinoa

Desiata

Banánové pyré s mandľovým maslom + MM/DV

Obed

​Biela ryža rozvarená v zeleninovom vývare s pyré z tekvice, lúpanej červenej šošovice, tahini, olivového a ľanového oleja

Olovrant

​Nesladený sójový jogurt obohatený vápnikom, jablčné pyré + MM/DV

​Večera

Cestoviny uvarené v nesolenom zeleninovom vývare s paradajkovou omáčkou s rozvareným hráškom, kešu maslom, olivovým a ľanovým olejom

Druhá večera

MM/DV

MM/DV = materské mlieko alebo následná dojčenská výživa


Následné dojčenské výživy vhodné pre vegánov


Suplementácia

Ako v priebehu druhého polroka klesá úloha materského mlieka či následnej dojčenskej výživy, preberajú úlohu zdroja živín potraviny. Niektoré živiny si však vyžadujú zvýšenú pozornosť alebo priamo suplementáciu. Pre vegánske deti je špecifický len vitamín B12. Všetky ostatné živiny uvedené v tabulke si vyžadujú zvýšenú pozornosť alebo suplementáciu aj u detí bežne sa stravujúcich rodičov (1, 2).

Vitamín B12

​Suplementácia (viac informácií)

5 ug denne

Vitamín D

​Suplementácia (viac informácií)

400 IU denne

Jód

​Suplementácia (viac informácií)

35 ug denne (polovica OVD)

DHA omega 3

​Suplementácia (viac informácií)

100 mg denne

Vápnik

​Potraviny (viac informácií)

​Používať pravideľne o vápnik obohatené rastlinné jogurty a zaraďovať vápenatými soľami zrážané tofu.



Zdroje informácií




726 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page